anne-zwaga-groot

Anne Zwaga

Anne Zwaga is afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium (1991) en oprichter van Blau Hynder. Hij is actief als theatermaker en als tenorsaxofonist in diverse bands.

Anne Zwaga begint in de jaren 80 met saxofoon spelen. Hij volgt korte tijd de studie klassiek saxofoon aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden. Tijdens deze periode raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de geïmproviseerde muziek en stopt met de opleiding. Anne vervolgt zijn passie voor het spelen van saxofoon door te gaan spelen in plaatselijke popbandjes.

In 1986 maakt Anne als studiomuzikant zijn eerste opnames met lokale Friese sterren, treedt hij als saxofonist op in een live radio programma It Reade Ear van Omrop Fryslân en werkt hij mee aan een aantal theatervoorstellingen. Naast zijn vaste optreden voor de radio en de voorstellingen speelt Anne in die tijd in verschillende bigbands zoals bigband Friesland en bigband Body Check uit Zwolle.

In 1987 begint Anne aan de studie lichte muziek van het conservatorium. Hij richt zich in deze periode volledig op de jazzmuziek en start zijn eigen kwartet en kwintet. Na een fusie tussen het conservatorium van Leeuwarden en Groningen vervolgt Anne zijn studie in Groningen, waar hij in 1991 afstudeert. Vanaf dat jaar speelt Anne met verschillende formaties in binnen- en buitenland, onder andere in een begeleidingsband van bekende Nederlandse artiesten.

In 1993 Richt Anne Saxion Five op, een jazzband die een belangrijke plaats in het Nederlandse jazzcircuit verworven heeft. Met Saxion Five maakt Anne twee cd’s en zijn er diverse gedenkwaardige optredens op belangrijke podia en festivals. In 2000 staat Saxion Five in de finale van de Dutch Jazz Competition!

In 2002 richt Anne de stichting Blau Hynder op waarmee hij als artistiek leider in 2004 zijn eerste muziektheatervoorstelling Funk Me Up: the untrue story of Johnny Guitar Watson ontwikkelt. Een voorstelling met twee acteurs en een zevenkoppige band. Anne schrijft hiervoor de blazers arrangementen. In de periode na de voorstelling produceert en regisseert Anne steeds meer en grotere muziekprojecten waarin meerdere kunstdisciplines een rol spelen. In mei 2008 gaat de tweede muziektheatervoorstelling van stichting Blau Hynder, Hurt Like Hell, in première. Deze laatste voorstelling was in reprise één van de succesvoorstellingen op het Oerol Festival in 2009.

Met dichter Tsjêbbe Hettinga, beeldend kunstenares Sita Geerling en gitarist Stephan Jankowski maakte hij in 2013 de poëtische muziektheatervoorstelling Do bist yn Rome no.

In 2014 maakte hij als artistiek leider de muziektheatervoorstelling Ghost Track met o.a. Hein van der Heijden en Henk Zwart en regie van Dick Hauser. Ghost Track is in theaters in heel Nederland gespeeld.

De spelers