hein-van-der-heijden-groot

Hein van der Heijden

Van der Heijden studeerde in 1983 af aan de acteursopleiding van de Arnhemse Toneelschool. Hij speelde bij verschillende gezelschappen, zoals Toneelgroep Theater, het Publiekstheater en het Ro Theater, en was lange tijd verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, waar hij ook enkele eigen producties maakte. In het seizoen 2014/2015 werkt Van der Heijden onder andere bij De Utrechtse Spelen en Toneelschuur Producties.

Ook was Van der Heijden te zien in musicals. Hij vertolkte de rol van Frank Sinatra in Sinatra That’s Life en werd verkozen voor de rol van Scar in Lion King. Voor beide rollen werd hij genomineerd voor de John Kraaijkamp Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol.

In 2007 won hij de Arlecchino voor Raymond in Mighty Society 4. In 2012 ontving hij de Louis d’Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol, voor Vincent van Gogh in het stuk Vincent en Theo en ook voor Astrov in Tsjechovs Oom Wanja. Ook in 2013 werd hij genomineerd voor de Louis d’Or, dit keer voor Mighty Society 10. In 2014 en 2015 werkte Van der Heijden bij Theater Utrecht, Toneelschuur Producties en Hummelinck Stuurman Theaterbureau.

Van der Heijden speelde in een groot aantal films en tv-series. Ook valt zijn stem in hoorspelen te beluisteren, bijvoorbeeld in de zeventigdelige serie De Spin, waar hij hoofdrol Wytze Hofstra vertolkte.

Daarnaast is Hein van der Heijden regelmatig werkzaam als docent bij verscheidene theateropleidingen.

De spelers